Panets abrioixats

Feia dies que tenia ganes de fer una cosa diferent, però no trobava mai el moment i em feia mandra anar a comprar llevat. Així que la cosa anava passant d’un dia a un altre…

 Finalment vaig haver d’anar a comprar llevat per a provar la recepta d’una coca que ja us explicaré al seu moment i, amb el sobrant, vaig decidir a fer-ho!

Abans de res dir-vos que he tingut molts problemes pel nom, la recepta original és en anglès i nosaltres no tenim una definició exacta per aquest tipus de pa que es troba a mig camí entre un brioix i un panet de viena. Així que me l’he inventat a l’espera de trobar-ne un de  millor.

La recepta és molt senzilla. Al principi sembla complicada però no ho és gens, aquí us la deixo:

 

Panets abrioixats

Ingredients:

  • 20g de llevat fresc
  • 250g de llet
  • 60g de mantega sense sal
  • 50g de sucre
  • 2 ous
  • 560g de farina de força
  • 15g de sal

Elaboració:

Posa en un caçó la llet, la mantega (millor tallada a trossos) i el sucre.
Fes-ho escalfar remenant-ho de tant en tant fins que s’hagi fos la mantega (no ha de bullir)
Deixa-ho refredar, si ara continuéssim esguerraríem la recepta perquè la barreja és massa calenta i en tirar-hi l’ou batut (que és el proper pas) cuallaria i faria fils (com els d’una truita)
Un cop la barreja estigui tèvia es baten els ous i s’hi incorporen
Es barreja ben barrejat fins que quedi una mescla homogènia
S’hi afegeix el llevat
Es barregen la farina i la sal
S’afegeixen progressivament a la barreja anterior (o s’afegeix la barreja anterior a la farina i la sal, tant és)

Barregeu tots els ingredients fins que la farina s’hagi barrejat. Serà una massa enganxosa i tova.

Aboca la massa a la taula (enfarinada)

Amassa fins que la massa quedi homogènia, brillant i elàstica (semblarà suau, molt suau) Amb uns 10 minuts d’amassat n’hi sol haver prou.

Si passats els 10 minuts la massa continua enganxosa això vol dir que hi falta farina. Posa-n’hi però molt poc a poc. La massa ha de quedar tova.

Engreixa un bol amb oli (o mantega)

Posa-hi la massa i tapa-la.

Deixa que fermenti la massa fins que dupliqui el seu volum (aproximadament entre 1 hora i 1 hora i mitja)

Desgasifica la massa i deixa-la reposar uns 10 minuts

Depén de la mida que vulgueu donar al brioixos:

Si els vols petits divideix la massa per la meitat i segueix el següent pas.
Si els vols grandets,segueix el següent pas amb tota la massa

Estira la massa fins a formar un rectangle de 20x40cm aprox.
Fes 4 tires de 5cm d’ample
Talla les tires en rectangles de 10cm de llarg

Fes les formes

En la majoria s’ha d’estirar la massa com es fes un macarró de plastilina i després donar-li la forma desitjada.

Posa les formes sobre un paper de forn

Tapa-ho amb un drap i deixa que fermenti fins a doblar el seu volum (aproximadament mitja hora)

Quan estigui gairebé llest encén el forn a 220º (si pot ser sense grill millor)

Un cop hagi fermentat, fon una mica de mantega (sense que bulli) i pinta les peces que vas a enfornar

Posa-les al forn (si pot ser sobre una pedra o uns maons refractaris, sense safata, millor)

Cou els panets a 220º entre 15 i 20 minuts.

Un cop cuit, treu-ho del forn
Deixa-ho refredar sobre una reixeta (la del forn si no l’utilitzes, va bé)

Quan estiguin tebis, ja te’ls pots menjar!

Espero que us hagi agradat la recepta (i encara més els panets) Si teniu qualsevol dubte, podeu deixar un comentari!